Tannbehandling i utlandet kan være smart

Syns du det høres litt utrygt ut å dra til en tannlege i et annet land for å få behandling? På Budapestklinikken har du de samme forbrukerrettighetene som i Norge og behandles av tannleger med norsk autorisasjon.

SAMME RETTIGHETER: Du har de samme refusjonsrettighetene i Ungarn som i Norge. Det betyr at det du betaler store egenandeler for i Norge, faktisk kan bli gratis i Ungarn.

– Det er først og fremst prisen som gjør at nordmenn velger å reise til utlandet for å få tannlegebehandling. Erfaringsmessig ligger prisene for noen behandlinger i Budapest lavere enn i Norge. Siden vi har 14 tannlegespesialister samlet på ett og samme sted, kan vi også tilby tverrfaglig behandling nærmest helt uten ventetid, sier Morten Leivseth som er daglig leder på Budapestklinikken.

Samme refusjonsregler

Det er først når man skal gjennomføre behandling som koster fra kroner 10 000 og oppover at det vil lønne seg å gjøre behandlingen i Ungarn. Du har også de samme refusjonsrettighetene i Ungarn som i Norge. Det betyr at det du betaler store egenandeler for i Norge, faktisk kan bli gratis i Ungarn.

– Hvis du for eksempel har mistet en tann på grunn av tannkjøttsykdommen periodontitt, kan du erstatte tannen med et implantat. En komplett behandling koster gjerne rundt 25 000 kroner i Norge. Helfo dekker cirka 13 000 kroner og du betaler 12 000 selv som egenandel. I Ungarn koster det samme implantatet 11 500 kroner. Med dekningen du får fra Helfo, blir med andre ord behandlingen gratis siden Helfo dekker behandlingen etter norske takster, forklarer Leivseth.

Klinikker i Ungarn og Norge

Noen styrer unna tannlegebehandling i utlandet av frykt for hva som måtte skje hvis man trenger oppfølging, eller ikke er fornøyd etter behandlingen i utlandet:

– Derfor har vi også etablert klinikker i Norge. Per i dag har vi én klinikk i Tønsberg og én i Tromsø, vi holder på å etablere ytterligere én klinikk i Bodø og etter hvert vil vi åpne enda flere, sier Leivseth.

– Det betyr at vi har et apparat som gjør det mulig å få lokal oppfølging. Dessuten er vi et norsk selskap, så selv om du gjør opp regningen din direkte på klinikken i Budapest er du beskyttet av norsk kjøpslov. Derfor har du de samme rettighetene hos oss som om du hadde kjøpt tilsvarende behandling hos en tannlege i Norge, tilføyer han.

Tannlegene som arbeider ved klinikken i Ungarn har også norsk autorisasjon.

Behandling i narkose

Noen har odontofobi, eller tannlegeskrekk, og vil helst bli behandlet under narkose. Det er det ikke alle klinikker i Norge som tilbyr, og det kan også være lang ventetid for å få slik behandling.

– Vi har et eget narkoseteam og anestesilege. Siden vi ikke har ventetid på denne typen behandling er det en del pasienter som velger å komme til oss. Prismessig koster det heller ikke mer enn to eller tre tusen kroner ekstra, sier Leivseth.

Det rent praktiske

De fleste som velger tannbehandling på Budapestklinikken i Ungarn kjøper flyreisen selv:

– Vi henter deg på flyplassen og kjører deg til klinikken som er lokalisert i et spahotell. Den første undersøkelsen er gratis. Basert på denne får du et pristilbud. Skulle du velge å takke nei til videre behandling, så betaler du fortsatt ingen ting. Bruker du mer enn 14 000 kroner på behandlingen så dekker vi også deler av reisen og oppholdet, sier Leivseth avslutningsvis.

Pasientskadeerstatning i utlandet

Alle former for medisinsk behandling innebærer en risiko, men ved tannbehandling i utlandet er det enkelte særlige forhold som gjør seg gjeldende

Dersom en pasient har fått en skade som følge av behandling i utlandet  er det behandlingslandets regler om erstatning som gjelder, og vedkommende må selv fremme krav om erstatning. Innenfor de nordiske landene følger man de nasjonale ordningene for pasientskadeerstatning.

Vi anbefaler våre pasienter å se gjennom alle stegene i veiviseren til helsenorge.no slik at du får et godt bilde av hvilke rettigheter du har:
https://helsenorge.no/behandling-i-utlandet/tannbehandling-i-eu-eøs

Ved å fortsette å bruke nettsidene til Budapest Klinikken AS samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.