Tannkjøttbetennelse

Les mer om tannkjøttbetennelse, hvordan du kan forebygge og hvordan det kan bli behandlet her

Tidlig stadium for Periodontitt er betennelse i tannkjøttet (Gingivitt). Dette er en mild tannkjøttsykdom der symptomene i en tidlig fase er lett blødende tannkjøtt og dårlig ånde. Gingivitt kan imidlertid reverseres med god tannhygiene. Dersom betennelsen ikke går tilbake, kan den etterhvert spres til tannfestet rundt tannkjøttet. Dette er Periodonitt, og er en betennelse i vevet som omgir tennene, inkludert sementen som dekker røttene, rothinnen som fester røttene i benvevet, selve benet som tennene er festet i samt tannkjøttet som dekker og beskytter benet. For å unngå dette, er det derfor viktig å være oppmerksom på sykdommer i tannvevet siden de kan være relativt symptomfrie. 

Informasjon om behandlingen

 • Årsaker
 • Forebygge
 • Varianter
 • Behandlingsformer
 • Behandling

Faktorer

 
•  Dårlige kroner eller fyllinger hvor kantene ikke er tette
•  Uregelmessig tannlegesjekk
•  Ujevnt eller skjevt bitt - gir ujevn belastning ved  tygging
•  Røyking - svekker benstrukturen og gjør at sår leges langsommere
•  Stress
•  Diabetes
•  Svekket immunsystem 
•  Mangelsykdommer 
•  Osteoporose
•  Alder og kjønn
•  Genetiske faktorer
•  Hormonforstyrrelser kombinert med diabetes
•  Gingivitt i tenårene, under graviditet eller hormonelle forandringer etter overgangsalderen

Dette kan man gjøre for å unngå periodontal sykdom:

• Pusse tenner og kroner grundig. Det er feil å tro at kroner ikke skal pusses, og at en krone beskytter tannen mot hull. Man kan få hull i en tann som er dekket med en krone,og dessuten er plakk skadelig for munnhulen
• få tannstein fjernet regelmessig. Siden dette bare kan gjøres hos tannlegen, betyr det også regelmessig sjekk av tennene, tannkjøttet og munnhulen
• pass på hva man spiser og sørge for god helse, sjekke blodsukkeret regelmessig samt stumpe røyken
• oppsøke tannlege hvis tannkjøttet blør eller man har dårlig ånde eller hvis tennene løsner

Ulike typer periodontale sykdommer

 
Periodontale sykdommer kan oppstå i én, flere eller alle tenner.
 
Periodontitt er den vanligste typen hos 60–70 prosent av befolkningen. Den begynner i 40-årene og karakteriseres av bentap, som er vanskelig å merke siden det er få symptomer annet enn muligens dårlig smak i munnen, dårlig ånde og mye tannstein. Ubehandlet kan dette videreutvikles til den akutte typen.
 
Akutt periodontitt begynner ofte i yngre alder, og arvelige faktorer spiller en rolle, slik at den gjerne forekommer hos flere i samme familie. Symptomene er mer markante – tannkjøttet hovner opp, blør og gjør vondt. I den akutte fasen kan det hovne tannkjøttet blø, væske kan sive ut, og pasienten kan ha feber. Røntgenbildet vil vise vertikale lommer i kjevekammen.
 
Lokalisert aggressiv periodontitt begynner veldig tidlig, ofte i 16–18-årsalderen. Her finner man vertikale lommer ved to bestemte tenner (nr. 1 i overkjeven og nr. 6 i underkjeven), men ellers fine, plakkfrie tenner. Dette er genetisk betinget og berører bare disse tennene.
 
Det er mulig å ha en kombinasjon av de forskjellige typene.

Behandlingsformer

Periodontitt er komplisert å behandle. Et røntgenbilde vil avdekke hvorvidt det er mulig å bevare tennene som er berørt av sykdommen. Desto mer alvorlig betennelsen i kjevekammen er og desto løsere tannen sitter, reduserer sannsynligheten for en vellykket behandling. I tilfeller hvor det derimot er nok ben igjen og tannen ikke er veldig løs, vil det være naturlig at man forsøker å redde tannen.

Behandling

Tannlegen fjerner tannstein. Pasienten blir vist teknikker og hjelpemidler for god munnhygiene og plakkfjerning. Vedkommende får bedøvelse, og vi bruker såkalte Gracey-kyretter til å rense under tannkjøttet. Som regel trengs det to legebesøk innen 24 timer for å gjøre dette. Ved behov får pasienten også antibiotika.Det tar 4–6 uker for dette å leges, og vi venter i
3 måneder før neste sjekk, hvor vi setter opp en behandlingsplan.
Vi kan gjøre et kirurgisk inngrep for å fjerne betent vev og regenerere dødt vev, for å gjøre tennene lettere tilgjengelig for tannpuss eller av estetiske hensyn.
Før legen renser under tannkjøttet, eller før det kirurgiske inngrepet kan det hende at de løse
tennene trenger å samles og holdes fast med sementering. Til sementeringen brukes tannfarget
materiell på baksiden av tennene eller på selve tyggeoverflaten.
Etterbehandlingen består av legesjekk med kontroll av plakk, fjerning av tannstein samt motivering og råd.

Generell informasjon

 • Bedøvelse
 • Tannlegeskrekk
 • Finansiering
 • Garantibestemmelser

All tannbehandling hos oss skal være smertefri.
Vi tilbyr i hovedsak tre typer sedasjon/bedøvelse:

 • Lokalbedøvelse med og uten premedisinering. Dette er den vanligste type bedøvelse hos oss, og andre tannleger; hvor du vil få lokalbedøvelse sprøytet inn i området rundt hvor tannbehandlingen skal gjøres. Hos oss legger vi en bedøvende krem på først, slik at stikket ikke skal kjennes.
 • Behandling i intravenøs narkose:Formålet med intravenøs narkose er at tannbehandlingen skal bli mer behagelig. Narkose er ikke nødvendig for å gjennomføre behandlingen. Narkosemiddelet gis som injeksjon og føres rett i blodet, og i tillegg får man vanligvis propofol/lystgass. Andre medikamenter kan også bli brukt. Noen ganger får pasienten også medisiner som vedkommende må ta før behandlingen, og vedkommende kan også få lystgass under behandlingen. Narkose reduserer bevisstheten og evnen til å reagere og til å ta avgjørelser. Effekten av narkose varer maksimum ut den dagen behandlingen skjer. 
 • Behandling i full narkose: Kun ved klinikken vår i Budapest kan vi tilby behandling i full narkose. Dette skal planlegges på klinikken og koordineres med vårt narkoseteam i god tid før du kommer/returnerer. Ved denne type sedasjon vil det blir gjort noen undersøkelser; blodprøver, EKG diverse samt at du narkosedagen får prate med narkoselege som vil stille deg en del spørsmål. Du skal alltid føle deg trygg i denne situasjonen og vårt norsktalende personell på klinikken har god tid og er sammen med deg hele veien. Mens du sover vil tannbehandlingen bli utført, før vi vil vekke deg. Da vil du være bedøvet og vil ikke føle noe smerte- du vil hele tiden få gode instruksjoner for hva som skjer og hva du kan forvente. Ved denne type sedasjon/bedøvelse, vil vi be om at du har med deg ledsager da det er det beste. Snakk uansett med oss om dette dersom du har spørsmål og vi svarer gjerne på alt du lurer på.

Tannlegeskrekk (nofobi)

Vi vet at hver tiende nordmann lider av tannlegeskrekk, og for mange er kanskje noe av det vanskeligste å ta kontakt med tannlegen.

Moderne tannbehandling betyr at all behandling skal være smertefri. Vi benytter det siste innenfor bedøvelse og smertelindring, og hos oss garanterer vi at du vil føle deg ivareatt.

Er du en av de som har tannlege skrekk er det viktig at du så tidlig som mulig snakker med oss om dette.

Alle våre medarbeidere er norsk autorisert helsepersonell og enten du kontakter oss på tlf, gjennom våre nettsider eller møter oss, vil du bli møtt av kompetente fagpersoner med lang erfaring som kan veilede deg godt.

Dette sikrer at du kan føle deg trygg hos oss, og du vil bli møtt med forståelse, kunnskap, omsorg og tatt på alvor. Vi setter av god tid i hele prosessen, og hos oss skal du få svar på alle dine spørsmål, uansett hvor detaljert, eller generell de måtte være.

Vi vil i fellesskap med deg som pasient og med utgangspunkt i din tannlegeskrekk finne gode behandlingsformer, basert på dine ønsker og erfaringer, og dette vil danne grunnlaget for hele din tannreise fra vi henter deg på flyplassen til du er ferdig behandlet.

Vi tilbyr finansiering i form av Tannlegekonto gjennom Ressurs Bank til våre kunder. Vi har per i dag to alternativ til finansiering, faktura 30-60 dager eller delbetaling. Spør oss gjerne om finansiering når du kontakter oss.


Slik kan du betale

Kjøp30–60 dgr12 mnd24 mnd36 mnd48 mnd72 mnd
10 000 kr10 000 kr834 kr 464 kr 339 kr 280 kr230 kr
15 000 kr15 000 kr1 250 kr 695 kr 509 kr 420 kr 344 kr
20 000 kr20 000 kr1 667 kr 927 kr 678 kr 560 kr 459 kr
30 000 kr30 000 kr2 500 kr 1 390 kr 1 017 kr 839 kr 688 kr
50 000 kr50 000 kr4 167 kr 2 317 kr 1 694 kr 1 398 kr 1 147 kr
       
Omkostninger30–60 dgr12 mnd24 mnd36 mnd48 mnd72 mnd
Årsrente0 %0 %9,96 %12,96 %14,88 %17,88 %
Adm.gebyr/mnd0 kr45 kr45 kr45 kr45 kr45 kr
Etableringsgebyr10 kr497 kr497 kr497 kr497 kr497 kr

I månedsbeløpet inngår avdrag og evt. rente. Evt. administrasjonsgebyr og etableringsgebyr tilkommer etter valgt delbetalingsplan. 1For hver valgt delbetalingsplan.

*Eksempelet baseres på kjøp gjort den femtende dagen i kalendermåneden og er beregnet 01-11-2015. Eksempelet forutsetter at renter og gebyrer er uforandret under hele kredittperioden. Andre måter å utnytte kreditten, kan medføre en høyere eller lavere effektiv rente. Den effektive renten er beregnet i henhold til forskrift om kredittavtaler mv. **Beløp avrundes opp til nærmeste krone. Måneden etter valgt delbetalingsplan påløper etableringsgebyr på ordinært delbetalingsbeløp. Etableringsgebyret er inkludert i Kredittkostnad og Totalbeløp.

Det er viktig uansett formål å benytte forbrukslån og kreditt med forsiktighet. Vær ærlig med deg selv om et forbrukslån eller en kreditt utgjør fare for din økonomiske situasjon. Tenk nøye ­gjennom hvordan du skal betale tilbake og følg betalingsplanen.

For Alminnelige Vilkår: resursbank.no eller kontakt kundeservice tlf.nr. 22 56 37 33

Vår fagfolk bruker produkter av høyeste kvalitet. Budapestklinikken kan derfor tilby gode garantier sånn at du kan føle deg trygg. Samtidig er det viktig at du som pasient tar noen forholdsregler og passer på dine nye tenner. Gjør deg kjent med garantibestemmelsene før start av behandling. Les gjennom våre garantibestemmelser her.

Ved å fortsette å bruke nettsidene til Budapest Klinikken AS samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.