Fyllinger

Les mer om fyllinger i tennene her

Det sitter ofte matrester igjen på tyggeoverflaten av tennene. Hvis ikke disse fjernes regelmessig ved tannpuss, vil bakteriene som oppstår i plakket, begynne å bryte ned matrestene. I prosessen skapes det syrer som bryter ned emaljen. Etter at overflaten er ødelagt, kommer syren til tannbenet og noen ganger helt ned til mykvevet. Dette gir hull i tennene, enten på tyggeoverflaten, mellom tennene eller på tannhalsen. Karies kan også utvikles i fyllinger som ikke er tette, i innlegg eller på kanten av en krone.

Informasjon om forskjellige fyllinger

 • Materialer
 • Plast- og komposittfyllinger
 • Amalgam
 • Glassionomer
 • Gullfyllinger
 • Porselensfylling

En fylling forhindrer ytterligere skade, fordi den forsegler det området hvor bakteriene hadde trengt inn. Fyllingsmaterialer kan bestå av tannfarget plast (kompositt ), glassionomer og amalgam (en blanding av kvikksølv, sølv, kobber, tinn og sink). Gull og porselen kan også brukes til tannfyllinger. Alle disse fyllingsmaterialene har forskjellige egenskaper. Valg av fyllingsmateriale avhenger av den oppgave som skal løses. Det kan avhenge av f.eks.hullets størrelse, og om det er allergisk reaksjon mot bestemte materialer, men også av hvor i munnen fyllingen skal legges.

På vår klinikk er det som regel kompsittfyllinger og glassionomer som brukes. I tilfeller hvor dette ikke er tilstrekkelig, brukes inlays/onlays*.

*Hvis hullet i tannen er veldig stort eller det finnes flere hull i samme tann, noe som også kan ha ført
til avslåtte deler, er det best å bruke innlegg (inlay, onlay eller overlay). Disse fyllingene lages av en tanntekniker og passer perfekt i formen. Teknikken brukes hvor det ikke er nok tannsubstans igjen til å kunne bruke komposittfylling, men nok tann igjen til å kunne unngå kronebehandling.

 

Plast- og komposittfyllinger har samme farge som tannen og kan derfor brukes der man ikke ønsker at fyllingen skal være synlig. Plasten har konsistens som marsipan og kan enkelt fylles i det ferdig borrede/utskrapte rengjorte hull. Fyllingens form tilpasses og belyses deretter med konsentrert lys som gjør at plasten herder. Kompositt er ikke egnet til altfor store fyllinger fordi det slites med tiden og kan da relativt lett brekke. Komposittfyllinger kan med tiden bli misfarget av kaffe, te eller røyking.

Amalgam er ikke lov å bruke mer. I 2008 sørget statens forurensningstilsyn og miljødepartementet mot et forbud mot videre bruk av amalgam. Vår klinikk benytter oss aldri av dette materialet. Selv om materialet ansees som ulovlig i Norge, er det ikke ulovlig å beholde de fyllingene som allerede er lagt. Men mange velger og bytte ut sine amalgam fyllinger ved vår klinikk.

Glassionomer har tidligere vært et populært fyllingsmateriale fordi materialet utskiller fluor. Dermed minsker risikoen for hull i kantene av fyllingen. Glassionomer tåler dårlig tyggetrykk og er ikke like sterkt. Derfor er bruksområdet noe begrenset og kan benyttes i små fyllinger slik som småreparasjoner i kant av annen fylling, krone eller bro. Forskjellige blandinger av glassionomer og komposittplast brukes til behandling av hull i melketenner.

Gullfyllinger eller gullinnlegg kan fremstilles etter avtrykk/modell på et dentallaboratorium og sementeres deretter på tannen. Gull er et edelmetal som meget godt tolereres av vevene i munnhulen. Har man en god munnhygiene behøver et slikt gullinnlegg aldri å legges om. Mange tannleger mener at gull er et meget godt fyllingsmateriale, ja kanskje det beste. Det er relativt dyrt og krever et par tannlegebesøk. Gullfyllinger er ikke så vanlig nå lengre, og mer brukt for noen tiår siden.

Porselensfylling: Vår klinikk lager porselensfyllinger med CadCam teknikk. Dette gir et fantastisk resultat, og er en imponerende teknikk hvor arbeidet kan utføres med stor nøyaktighet og presisjon. Porselensfyllinger fremstilles ved at vi tar et bilde av tannen din og fremstiller fyllingen med en computer og en fresemaskin. Dette fyllingsmaterialet er særlig egnet dersom en tann er såpass skadet at plastfylling ikke vil egne deg; da kan porselensfylling være et godt valg. Disse type fyllinger er svært naturtro.

Generell informasjon

 • Bedøvelse
 • Tannlegeskrekk
 • Finansiering
 • Garantibestemmelser

All tannbehandling hos oss skal være smertefri.
Vi tilbyr i hovedsak tre typer sedasjon/bedøvelse:

 • Lokalbedøvelse med og uten premedisinering. Dette er den vanligste type bedøvelse hos oss, og andre tannleger; hvor du vil få lokalbedøvelse sprøytet inn i området rundt hvor tannbehandlingen skal gjøres. Hos oss legger vi en bedøvende krem på først, slik at stikket ikke skal kjennes.
 • Behandling i intravenøs narkose:Formålet med intravenøs narkose er at tannbehandlingen skal bli mer behagelig. Narkose er ikke nødvendig for å gjennomføre behandlingen. Narkosemiddelet gis som injeksjon og føres rett i blodet, og i tillegg får man vanligvis propofol/lystgass. Andre medikamenter kan også bli brukt. Noen ganger får pasienten også medisiner som vedkommende må ta før behandlingen, og vedkommende kan også få lystgass under behandlingen. Narkose reduserer bevisstheten og evnen til å reagere og til å ta avgjørelser. Effekten av narkose varer maksimum ut den dagen behandlingen skjer. 
 • Behandling i full narkose: Kun ved klinikken vår i Budapest kan vi tilby behandling i full narkose. Dette skal planlegges på klinikken og koordineres med vårt narkoseteam i god tid før du kommer/returnerer. Ved denne type sedasjon vil det blir gjort noen undersøkelser; blodprøver, EKG diverse samt at du narkosedagen får prate med narkoselege som vil stille deg en del spørsmål. Du skal alltid føle deg trygg i denne situasjonen og vårt norsktalende personell på klinikken har god tid og er sammen med deg hele veien. Mens du sover vil tannbehandlingen bli utført, før vi vil vekke deg. Da vil du være bedøvet og vil ikke føle noe smerte- du vil hele tiden få gode instruksjoner for hva som skjer og hva du kan forvente. Ved denne type sedasjon/bedøvelse, vil vi be om at du har med deg ledsager da det er det beste. Snakk uansett med oss om dette dersom du har spørsmål og vi svarer gjerne på alt du lurer på.

Tannlegeskrekk (nofobi)

Vi vet at hver tiende nordmann lider av tannlegeskrekk, og for mange er kanskje noe av det vanskeligste å ta kontakt med tannlegen.

Moderne tannbehandling betyr at all behandling skal være smertefri. Vi benytter det siste innenfor bedøvelse og smertelindring, og hos oss garanterer vi at du vil føle deg ivareatt.

Er du en av de som har tannlege skrekk er det viktig at du så tidlig som mulig snakker med oss om dette.

Alle våre medarbeidere er norsk autorisert helsepersonell og enten du kontakter oss på tlf, gjennom våre nettsider eller møter oss, vil du bli møtt av kompetente fagpersoner med lang erfaring som kan veilede deg godt.

Dette sikrer at du kan føle deg trygg hos oss, og du vil bli møtt med forståelse, kunnskap, omsorg og tatt på alvor. Vi setter av god tid i hele prosessen, og hos oss skal du få svar på alle dine spørsmål, uansett hvor detaljert, eller generell de måtte være.

Vi vil i fellesskap med deg som pasient og med utgangspunkt i din tannlegeskrekk finne gode behandlingsformer, basert på dine ønsker og erfaringer, og dette vil danne grunnlaget for hele din tannreise fra vi henter deg på flyplassen til du er ferdig behandlet.

Vi tilbyr finansiering i form av Tannlegekonto gjennom Ressurs Bank til våre kunder. Vi har per i dag to alternativ til finansiering, faktura 30-60 dager eller delbetaling. Spør oss gjerne om finansiering når du kontakter oss.


Slik kan du betale

Kjøp30–60 dgr12 mnd24 mnd36 mnd48 mnd72 mnd
10 000 kr10 000 kr834 kr 464 kr 339 kr 280 kr230 kr
15 000 kr15 000 kr1 250 kr 695 kr 509 kr 420 kr 344 kr
20 000 kr20 000 kr1 667 kr 927 kr 678 kr 560 kr 459 kr
30 000 kr30 000 kr2 500 kr 1 390 kr 1 017 kr 839 kr 688 kr
50 000 kr50 000 kr4 167 kr 2 317 kr 1 694 kr 1 398 kr 1 147 kr
       
Omkostninger30–60 dgr12 mnd24 mnd36 mnd48 mnd72 mnd
Årsrente0 %0 %9,96 %12,96 %14,88 %17,88 %
Adm.gebyr/mnd0 kr45 kr45 kr45 kr45 kr45 kr
Etableringsgebyr10 kr497 kr497 kr497 kr497 kr497 kr

I månedsbeløpet inngår avdrag og evt. rente. Evt. administrasjonsgebyr og etableringsgebyr tilkommer etter valgt delbetalingsplan. 1For hver valgt delbetalingsplan.

*Eksempelet baseres på kjøp gjort den femtende dagen i kalendermåneden og er beregnet 01-11-2015. Eksempelet forutsetter at renter og gebyrer er uforandret under hele kredittperioden. Andre måter å utnytte kreditten, kan medføre en høyere eller lavere effektiv rente. Den effektive renten er beregnet i henhold til forskrift om kredittavtaler mv. **Beløp avrundes opp til nærmeste krone. Måneden etter valgt delbetalingsplan påløper etableringsgebyr på ordinært delbetalingsbeløp. Etableringsgebyret er inkludert i Kredittkostnad og Totalbeløp.

Det er viktig uansett formål å benytte forbrukslån og kreditt med forsiktighet. Vær ærlig med deg selv om et forbrukslån eller en kreditt utgjør fare for din økonomiske situasjon. Tenk nøye ­gjennom hvordan du skal betale tilbake og følg betalingsplanen.

For Alminnelige Vilkår: resursbank.no eller kontakt kundeservice tlf.nr. 22 56 37 33

Vår fagfolk bruker produkter av høyeste kvalitet. Budapestklinikken kan derfor tilby gode garantier sånn at du kan føle deg trygg. Samtidig er det viktig at du som pasient tar noen forholdsregler og passer på dine nye tenner. Gjør deg kjent med garantibestemmelsene før start av behandling. Les gjennom våre garantibestemmelser her.

Ved å fortsette å bruke nettsidene til Budapest Klinikken AS samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.